| sadowod.com | vivaspb.com |

Μερική εκταμίευση της δόσης αποφάσισε το Eurogroup: Παίρνουμε μόνο 1,1 δισ. ευρώ

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

eurogroup11

Το Eurogroup άναψε, από πολιτικής απόψεως, το πράσινο φως για την χορήγηση ποσού συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Το ποσό αυτό αναμένεται να εκταμιευτεί κατά την επόμενη προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και έχει δυο τμήματα.

Το πρώτο ύψους 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται με την εκπλήρωση των λεγόμενων "προαπαιτούμενων" που με βάση την απόφαση του Συμβουλίου έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί. Το δεύτερο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ που σχετίζεται την καταβολή οφειλών του ελληνικού δημοσίου θα εκταμιευτεί, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συλλογής οικονομικών στοιχείων από τις ελληνικές υπηρεσίες τα οποία αφορούν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πραγματοποιηθούν και οι δύο εκταμιεύσεις μαζί στις 24 Οκτωβρίου. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η συλλογή των οικονομικών δεδομένων είναι ένα τεχνικού χαρακτήρα έργο που δεν ήταν εκ των πραγμάτων εφικτό να είχε ολοκληρωθεί ως σήμερα. Άφησε δε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν προσκόμματα στις εκταμιεύσεις.

Σε γενικές γραμμές ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Συμβούλιο αναγνώρισε σήμερα τις ελληνικές προόδους ενώ σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για το χρέος και το ζήτημα της συμμετοχής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός παραπέμποντας σε επόμενες συνοδούς του Eurogroup. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί που επαίνεσε την Ελλάδα για τις σημαντικές προόδους που έχει επιτελέσει, λέγοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν.

Π. Μοσκοβισί για Eurogroup: Σημαντικό βήμα στο εξαιρετικά εμπροσθοβαρές ελληνικό πρόγραμμα

Την αποδέσμευση των 1,1 δισ. από το Eurogroup καλωσόρισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα "σημαντικό βήμα" στο "εξαιρετικά εμπροσθοβαρές" ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την έκθεση συμμόρφωσης που προετοίμασε, σύμφωνα με την οποία όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα είχαν ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της εργασίας, ενώ επισήμανε πως η σημερινή απόφαση βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις που έκανε η ελληνική πλευρά σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μεταξύ του 2016 και του 2018. ?Μοιράζομαι την άποψη του προέδρου του Eurogroup για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας" ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «τα νέα είναι καλά» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων.

Την έγκριση της εκταμίευσης των 1,1 δισ. που συνδέονται με την πλήρη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων αποφάσισε το Eurogroup.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθαρίση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι΄αυτό το σκοπό.

ΥΠΟΙΚ: Το Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος της συνεδρίασης. Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.

Εξάλλου, πηγές του υπ. Οικονομικών ανέφεραν ότι τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

«Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» τόνισαν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

 

Πηγή: 1