| sadowod.com | vivaspb.com |

Μόνο ο Λεβέντης στην εκδήλωση: Γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα οι πολιτικοί αρχηγοί

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τσίπρας: «Έχει σημασία όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και η διαδικασία» - Το παρών έδωσε και ο Φώτης Κουβέλης

Την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα γύρισαν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι -με εξαίρεση τον Βασίλη Λεβέντη- δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της κυβέρνησης στη Βουλή για την παρουσίαση των βασικών σημείων της πρότασής της για την αναθεώρηση του Συντάγματος με σύνθημα: «Νέο Σύνταγμα», «Νέα Μεταπολίτευση», «Νέα Ελλάδα».

Στην εκδήλωση έδωσε το παρών σχεδόν σύσσωμη η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκπρόσωποι της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας.

Ιδιαίτερα σχολιάστηκε, πάντως, και η παρουσία του πρώην προέδρου της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

«Η κυβέρνηση απευθύνει από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό μας, την πρόσκληση για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. Για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση και θα οδηγήσει σε μια νέα Ελλάδα: την Ελλάδα του 2021» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως στόχος είναι πάντα μια κοινωνία ευημερίας και ισότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ζητούμενο για παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Είπε ότι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος για την οικονομική και ηθική χρεοκοπία, είναι τεράστιες και πως ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, μια και καλή, είναι να τελειώνουμε με το παλιό.

«Αυτή την πάνδημη απαίτηση του λαού μας και ταυτόχρονα την ξεκάθαρη εντολή του, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να την υπηρετήσει, αν δεν έχει σύμμαχό της τους ίδιους τους πολίτες, τον ίδιο το λαό» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνο το περιεχόμενο των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά «και η διαδικασία από την οποία θα φτάσουμε σε αυτήν γιατί μπορεί να γίνει η πρόβα για τις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές που το σύνταγμα του 21ου αιώνα προωθεί».

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια αφήνοντας αιχμές, «ο συντηρητικός κόσμος και η δημοκρατική ελίτ θέλουνε ενδεχομένως για άλλη μία φορά να περιορίσουν τη διαδικασία της αναθεώρησης στα όρια του κοινοβουλίου και σε ειδικούς, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ρόλος των πολιτών δεν είναι απλώς να εγκρίνουν ή να απορρίπτουν εμμέσως με την ψήφο τους το περιεχόμενο μιας αναθεώρησης, αλλά «είναι κυρίως στην ίδια τη διαμόρφωση των προτάσεων».

Πηγή: 1