| sadowod.com | vivaspb.com |

Χωρίς συμφωνία φεύγουν οι θεσμοί. Που υπάρχει σύγκλιση

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kredytory

Χωρίς τεχνική συμφωνία με κάποιες συγκλίσεις σε επιμέρους θέματα και άγνωστο χρόνο επιστροφής φεύγουν και πάλι σήμερα από την Αθήνα

οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών με άγνωστο χρόνο επιστροφής κλείνοντας οριστικά κάθε ενδεχόμενο για συμφωνία μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.

Μια ένδειξη για την συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα δώσει η σημερινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά που θα ανοίξει το θέμα του «λογαριασμού» των νέων μέτρων.

Δηλαδή ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κενό το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα με νέα μέτρα. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αποφασιστεί την « συμμετοχή» του κάθε μέτρου στην κάλυψη του κενού.

Με άλλα λόγια θα συζητηθεί το πόσο θα πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο και πόσο οι συντάξεις για να κλείσει το «κενό» το οποίο θα συμφωνηθεί.

Ένα δεύτερο θέμα που θα συμφωνηθεί θα είναι το δημοσιονομικό κενό των 700 εκ ευρώ που βλέπουν οι θεσμοί για το 2018 αν και αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών ότι ειδικά για τον επόμενο χρόνο μάλλον γλυτώνουμε τα νέα μέτρα. Διαψεύδουν επίσης με συνέπεια και την φήμη όιυ οι δανειστές έχουν ζητήσει περικοπή συντάξεων από το 2018.

Μετά ένα διήμερο τεχνικών συζητήσεων κατά την χθεσινή ημέρα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος η υπουργός εργασίας κ Εφη Αχτσιόγλου συζήτησαν την σκοπιμότητα των νέων μέτρων με βάση τα επιχειρήματα του ΔΝΤ.

Συζήτησαν δηλαδή με βάση τα ευρήματα των τενχοκρατών το ποσοστό των ελλήνων που απαλλάσσονται από φόρους και το ποια είναι η δαπάνη του προϋπολογισμού για τις συντάξεις αλλά και την στόχευση των ενεργών δράσεων απασχόλησης που θέλει να ενεργοποιήσουν στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων τα συναρμόδια υπουργεία οικονομικών και εργασίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά τις χθεσινές συναντήσεις τόνιζαν ότι παρότι υπάρχουν ακόμη διαφορές « τα νούμερα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται» χωρίς όμως ακόμη να υπάρχει συμφωνία.

Σύγκλιση φαίνεται ότι υπήρξε και στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις οφειλές των επιχειρήσεων και ειδικότερα το θέμα του κουρέματος των παρακρατούμενων φόρων ( ΦΠΑ ΦΜΥ ) για τους οποίους αποφασίστηκε να κουρεύονται μαζί με τις οφειλές προς τις τράπεζες...

Χωρίς συμφωνία

Με την αποχώρηση τους οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ κλείνουν άλλον ένα κύκλο συναντήσεων χωρίς όμως την πολυπόθητη συμφωνία.

Φυσικό επόμενο είναι το Euroworking group της Πέμπτης όπου θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των θεσμών να αρκεστεί σε μια ανασκόπηση των έως τώρα συναντήσεων στην Αθήνα.

Το τι θα γίνει αμέσως μετά είναι άγνωστο . Κανείς δεν βεβαίωνε μέχρι και χθες ότι μετά την συνεδρίαση του EWG οι θεσμοί θα επιστρέψουν κανονικά για να συνεχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Αν πάντως δεν επιστρέψουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας τότε το ενδεχόμενο να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου χάνεται οριστικά και πλέον θα πρέπει να περιμένουμε τι πρόοδος θα γίνει μέχρι και την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου.

Πηγή: 1