| sadowod.com | vivaspb.com |

Τα «μαύρα μαντάτα» για καταθέσεις-κόκκινα δάνεια μετέφεραν οι τραπεζίτες στον Τσίπρα

Γράφτηκε από τον/την Admin2 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυγή καταθέσεων και αύξηση των κόκκινων δανείων είναι τα νέα στοιχεία σοκ της Τράπεζας της Ελλαδας. Τα μαύρα μαντάτα μετέφερε η Ένωση Τραπεζών στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πάντως θεωρεί υπεύθυνες για την κρίση τις τράπεζες και όχι την διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Συμφώνα με τα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιανουάριο:

-Μειώθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ οι καταθέσεις

-Χορηγήθηκαν 649 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα δάνεια σε επιχειρήσεις

- Αυξήθηκαν κατά 800 εκατομμύρια ευρώ τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επιπλέον η εκτίμηση είναι πως η ίδια τάση θα καταγραφεί και τον Φεβρουάριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών να δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια και να μην προχωρήσουν οι ίδιοι σε ομαδικές απολύσεις.

«Η κρίση ξεκίνησε απο την αδυναμία των τραπεζών να δώσουν ρευστότητα και το τέλος της θα σημάνει απο την άρση αυτής της αδυναμίας» τόνισε ο πρωθυπουργός στους τραπεζίτες.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Τραπεζών ανέφεραν από την πλευρά τους ότι ο τραπεζικός κλάδος σταθεροποιήθηκε το 2016 μετά την περιπέτεια του καλοκαιριού.

Πάντως, έγκριτοι οικονομολόγοι υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό ότι ο υπερδανεισμός απο τις τράπεζες και όχι η έλλειψη ρευστότητας οδήγησαν στην κρίση.

Όπως δήλωσε στο Star ο Μιχάλης Γκλεζάκος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, η κατανάλωση πάνω απο τις δυνάμεις της παραγωγής και ο υπερδανεισμός που οδήγησε σε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, επομένως όχι η έλλειψη ρευστότητας αλλά το αντίθετο οδήγησαν στην κρίση

«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται στην αδυναμία των τραπεζών να δώσουν ρευστό. Η θεωρία των «λεφτόδεντρων» με άλλη διατύπωση» σχολίασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Πηγή: star.gr