| sadowod.com | vivaspb.com |

Πετρέλαιο από το Κατάκολο το 2018

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

KatakoloOil

Ξεκινάει τις διαδικασίες γεώτρησης η Energean μετά και την τελική έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειεας. Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία που έχει δοκιμαστεί στον Πρίνο

Στην τελεική ευθεία για άνλτηση πετρελαίου από το Κατάκολο μπαίνει η Energean, καθώς μέχρι τον Φεβρουάριο θα υποβάλλει το «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου «, με βάση σύμβαση που ψήφισε η Βουλή το 2014. Σύμφωνα με την εταιρία η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να είναι λειτουργική εντός του 2018.

Με βάση τη συμφωνία:

– Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.

– Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για την δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.

– Στην Περιοχή Εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του Λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την Υπουργική Απόφαση 25794/16

KatakoloOil1

KatakoloOil1


Με βάση την συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποιήθηκε από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε θέση (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.

Η Energean πρόκειται να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2017, το οποίο θα παρουσιαστεί, όπως άλλωστε η εταιρεία έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, και στην τοπική κοινωνία.

Ο νέος προγραμματισμός της Energean Oil & Gas παραπέμπει στο 2018 για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την στεριά προς την θάλασσα (οριζόντια γεώτρηση) και θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλιομέτρων, κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, φθάνοντας στο κοίτασμα σε βάθος περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την χρήση της προηγμένης τεχνολογίας την οποία η Energean έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στον Πρίνο όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.

 

Πηγή: crisismonitor