| sadowod.com | vivaspb.com |

Σε δυο μήνες η απόφαση της ΕΕ για το χαλλούμι ΠΟΠ

Γράφτηκε από τον/την Admin1 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Khaloumi

Khaloumi

Σε δύο μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει την απόφασή της για την κήρυξη του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ),

δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφαση αυτή θα είναι θετική για την Κύπρο.
Ο κ. Κουγιάλης ενημέρωσε την Τρίτη την κοινοβουλευτική επιτροπή Γεωργίας για τη στρατηγική της Κυβέρνησης την περίοδο 2016, 2017 και 2018 για στήριξη του τομέα της αιγοπροβατοτροφείας και κυρίως της αύξησης της παραγωγής του αιγινού και πρόβειου γάλακτος ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της βιομηχανίας για στήριξη της παραγωγής του χαλουμιού.

«Είναι ένα πακέτο €35 εκατομμυρίων το οποίο χωρίζεται ή θα δαπανηθεί σε διάφορα μέτρα, είτε με τη μορφή συνδεδεμένης στήριξης με την παραγωγή του γάλακτος είτε σε κεφαλική επιδότηση, λόγω του ότι θα γίνουν δράσεις που θα βελτιώνουν τη διαβίωση των ζώων στις υφιστάμενες μονάδες, είτε σε νέες επενδύσεις», είπε ο Υπουργός, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής.

Όπως είπε, η στρατηγική εστιάζεται σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος εστιάζεται στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας των υφιστάμενων παραγωγικών ζώων που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο.

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε πως υπάρχουν στην Κύπρο περίπου 370.000 αιγοπρόβατα, προσθέτοντας ωστόσο πως έρευνες καταδεικνύουν ότι αυτά τα ζώα δεν παράγουν γάλα σύμφωνα με τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να παράξουν αυτές οι φυλές.

«Γι' αυτό ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη αυτού του τομέα θα εξαγγελθεί σύντομα, ένα πακέτο €7 εκατομμυρίων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κεφαλική επιδότηση συνδεδεμένη με την παραγωγή γάλακτος», είπε, διευκρινίζοντας πως οι αιγοπροβατοτρόφοι που παράγουν γάλα και το διαθέτουν στη βιομηχανία θα έχουν ειδική στήριξη €26 ανά ζώο.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος μέσω της αύξησης των ζώων.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό μέτρο του οποίου οι δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Υπολογίζουμε ότι 15.000 ζώα θα ενδυναμώσουν το ζωικό κεφάλαιο τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να παράξουμε γύρω στα 4,5 εκατομμύρια λίτρα γάλα», είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Ο τρίτος άξονας αφορά σε άλλες δύο προκηρύξεις που αναμένονται για τις επενδύσεις για την αιγοπροβατοτροφεία συνολικού ύψους €28 εκ, εκ των οποίων το ήμισυ από τον δημόσιο τομέα.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ζωικό κεφάλαιο μέσα στα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια γύρω στις 80.000 ζώα. Θέλουμε ο πληθυσμός των παραγωγικών ζώων της Κύπρου να φτάσει στις 450.000 αιγοπρόβατα και ταυτόχρονα με αυτά τα μέτρα στήριξης που θα παρέχουμε για βελτίωση της παραγωγικότητας και εννοώ της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και διατροφής των ζώων, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να παράξουμε εκείνες τις ποσότητες που απαιτούνται για να στηρίξουμε τον φάκελο και την εξαγωγική δραστηριότητα του τόπου», τόνισε ο Υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Κουγιάλης είπε πως το Υπουργείο θα προσπαθήσει, μέσω προγράμματος του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εποχικότητας στην παραγωγή αιγινού γάλακτος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει δημόσια παρουσίαση του προγράμματος, έτσι ώστε οι αγροτικές οργανώσεις να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις «και μαζί βιομηχανία, παραγωγοί, αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι, Κυβέρνηση και Βουλή θα πορευθούμε για να στηρίξουμε αυτό το μεγάλο μας εξαγωγικό όπλο, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία μας και ονομάζεται παραγωγική χαλουμιού ΠΟΠ».

Σε δύο μήνες η απόφαση της Κομισιόν

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η διαδικασία εξέτασης του φακέλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο. «Έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία που προνοεί ο μηχανισμός κατοχύρωσης. Από τις 8 Ιουλίου όλα τα απαιτούμενα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια της Κομισιόν» είπε.

«Θεωρώ ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες η Επιτροπή θα έχει λάβει την απόφασή της και η απόφαση αυτή, ευελπιστώ, θα είναι θετική για τη Κύπρο», ανέφερε ο Υπουργός.

«Θεωρώ ότι η κατοχύρωση αυτού του προϊόντος ανοίγει νέους ορίζοντες για την κτηνοτροφία, την τυροκομεία αλλά και την οικονομία της Κύπρου, όμως χρειάζεται συνεργασία, δεν μπορεί κανένας από μόνος του να κάνει θαύματα, ούτε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφείας μπορεί να στηρίζεται στα δεκανίκια του κράτους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι «ως χώρα έχουμε ένα στρατηγικό στόχο μπροστά μας, την αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε ποσότητες που να ικανοποιούν την παρασκευή ποιοτικού χαλουμιού», προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα προνοεί πως μέχρι το 2024 η ποσόστωση θα είναι το ελάχιστο 50% αιγοπρόβειου γάλατος.

Ζητώντας τη συνεργασία όλων των κλάδων, ο κ. Δημητρίου τόνισε πως «ο φάκελος βρίσκεται στα τελικά στάδια και χρειάζεται προσοχή να μην λειτουργήσουμε με τρόπο που να προκαλέσει εκτροπή από τον στόχο, την Προστασία Ονομασίας Προέλευσης του χαλουμιού».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς παρατήρησε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκή και έχουν ελλείψεις και αδυναμίες, προσθέτοντας πως ο στόχος της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ είναι αμετακίνητος και αδιαπραγμάτευτος.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, τάχιστα, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, να καταρτίσει σχέδιο και να πάρει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων», κατέληξε.



Πηγή: 1